Kategorier
Bergvärme

Bergvärmepump Båstad – få ett billigare boende

De senaste årens turbulens har gjort att många svenska villaägare har börjat se sig om efter alternativ till att sänka sina årliga kostnader för uppvärmning och energi. Bergvärme har under en lång tid varit en möjlig och populär lösning och i den här texten ska vi titta närmare på vilka fördelar som finns med att installera en bergvärmepump i Båstad. Att göra sig själv lite mindre beroende av vad som sker i omvärlden är något som kan spara stora pengar. Det är en av de fördelar som en installerad bergvärmepump i Båstad kan föra med sig, men det finns fler också.

Bergvärme kan sänka de årliga kostnaderna för uppvärmning med närmare 80 %. Det är den stora fördelen med bergvärme: genom att installera en bergvärmepump i Båstad kan du komma att dels få lägre kostnader och dels också få en trygghet i att kostnaderna i fråga ser ungefär likadana ut hela tiden. Den el som krävs går till att driva själva pumpen, men i övrigt så kommer det att innebära extremt låga kostnader.

Dessutom så är bergvärme något som ger grön energi. I en tid präglad av ett överhängande klimathot så måste var och en ta ett eget ansvar. Genom att välja bergvärme så tar du ett aktivt steg mot en bättre värld och miljö. Du minskar dina egna negativa avtryck och ser till att din villa i Båstad värms upp med energi från solen som lagrats i berggrunden. Bergvärme är en investering som lönar sig och som redan från dag ett börjar betala av sig.

Nackdelar med bergvärme – finns sådana?

De positiva detaljerna och aspekterna med bergvärme och en bergvärmepump i Båstad är betydligt större än nackdelarna. Men, det finns emellertid sådana också. Den stora handlar om installationskostnaden. För att nå bergvärme så krävs borrning och ju djupare sådan som krävs – desto högre blir kostnaden. Man kan, även med Rot-avdraget inkluderat, räkna med att det som minst handlar om 100.000 kronor. En rejäl summa, givetvis. Men, den ska ställas mot det man tjänar in på sikt.

Man kan säga att du efter ungefär 10 år har nått break-even och kan räkna hem pengarna. En bergvärmepump i Båstad håller i ungefär 20 år och det handlar således om 10 års profit. Dessutom kan du vid nästa inköp också komma billigare undan: då är arbetet redan gjort och allt du behöver göra är att köpa en ny bergvärmepump. En annan nackdel är att bergvärme inte är för alla. Din tomts förutsättningar är avgörande i den frågan och du måste utreda detta noggrant – via proffs – innan du tar steget mot bergvärme.