Kategorier
El

Solcellspaket – egen elproduktion

Om du vill bekämpa dina allt högre kostnader för elektricitet, kan du utnyttja taket på ditt hus. Köp ett solcellspaket och bli din egen producent av el.

Att utnyttja ljusinstrålning och producera el är inte längre en utopi enbart för miljöfanatiker. Tekniken har utvecklats med stormsteg de senaste tio åren och nu går det att spara pengar och gynna klimatet genom att framställa el i mindre skala. Med allt högre elpriser ger en solcellsanläggning en kort återbetalningstid och inte minst en elkostnad som inte fluktuerar från dag till dag.

Din familj bor sedan flera år i en villa med tak som har bra lutning. Familjens elförbrukning är stor med flera hushållsapparater och eluppvärmd bastu. Och dessutom har badrummet golvvärme via elslinga. Du funderar dessutom på om du skulle kunna ladda din elbil med solel.

Solcellspaket – en helhetslösning

Du kontaktar en leverantör som kan leverera ett komplett solcellspaket. Leverantören berättar kortfattat hur solceller fungerar. Mellan solcellens fram- och baksida uppstår en spänning och via en elkabel kommer likström att genereras. Flera solceller kopplas ihop till en solpanel. Med hjälp av växelriktare omvandlas likström till växelström som levereras till husets olika eluttag.

Leverantören går igenom de förutsättningar som finns för en solcellsinstallation. Tillsammans gör ni en lönsamhetskalkyl. Med stor sannolikhet kommer anläggningen att tidvis generera mer ström än vad som förbrukas. Den överskottselen kan levereras till ett elhandelsbolag. Leverantören offererar ett helt solcellspaket från installation till idrifttagning. Dessutom loggas anläggningen fortsättningsvis hela tiden så att eventuella fel och störningar kan upptäckas och åtgärdas.