Kategorier
El

Vid minsta osäkerhet – ring elektriker på Kungsholmen

Om du inte själv är elektriker är det inte särskilt många elrelaterade saker du får göra i din lya på Kungsholmen. Byta glödlampa är okej, om du vet vad du gör.

Har du koll på vad du får och inte får göra med el? Sannolikt inte. Många människor blir förvånade när de får veta hur strikta regler och lagar Sverige har kring elsäkerhet. De allra flesta situationer där elektricitet är inblandat, kräver faktiskt att du ringer in en behörig elektriker.

Vissa saker får du visserligen göra själv. Du får byta en trasig propp, eller knäppa tillbaka en utlöst automatsäkring. Du får också byta glödlampor och lamphållare. Att montera skarvsladdar, sladdströmbrytare och stickproppar går också bra. Och laga vissa delar på skarvsladdar. Men – detta får du endast göra under förutsättningen att du vet vad du gör.

Elektriker anlitas för det mesta utöver byte av glödlampa

Om du är det minsta osäker på om du gör rätt eller inte, måste du kontakta en elektriker på Kungsholmen. Det gäller alltså även superenkla saker som att byta lamphållare. Elsäkerhetsverket menar dessutom att det inte bara gäller att veta vad man gör när man fixar de här elrelaterade sakerna – arbetet ska dessutom kunna “kontrolleras på rätt sätt”.

Att kontrollera att en glödlampa funkar eller ej känns rätt givet. Det är sällan motiverat att ringa en elektriker bara för att byta glödlampa. Men så fort du öppnar upp något, som till exempel en dosa till en skarvsladd, är du ute på lite farligare vatten. Utan full koll på läget – anlita elektriker.